In mijn blog Wat je niet moet doen als je de Rothko-expositie bezoekt vertelde ik al over de associatie met de Capella Scrovegni die ik had tijdens de opening. Die persoonlijke associaties, die voor iedereen anders zijn, vind ik boeiend. Zoals velen van jullie weten ben ik gek op poëzie en gebruik daar ook graag fragmenten van, zoals bijvoorbeeld in #poëzievoorhetslapengaan . Heel vaak roepen gebeurtenissen of beelden fragmenten van gedichten bij mij op. Zo ook in de expositie. Hoewel ik me ervan bewust ben dat ik zomaar een bouwsteen trek uit een zorgvuldig opgesteld gedicht, deel ik die flarden poëzie toch graag met jullie, omdat ze wat mij betreft weer een andere, persoonlijke betekenis krijgen met het werk van Rothko in gedachten .
In het interview in de catalogus bij de Rothko-expositie vertelt Henk van Os over het verlangen van Rothko om 'op te lossen'. Van Os noemt dit ook in relatie met het laatste rode werk van Rothko en diens zelfmoord, waarbij hij zijn polsen doorsneed. Heftig, maar ook de reden waarom direct een fragment van een gedicht van Willem Wilmink in mij opkwam, dat eigenlijk over 'opa' gaat maar ook precies lijkt te passen bij Mark Rothko: "doodgaan is dus niet zoiets als nacht het is de steeds grotere ruimte die hij voor zichzelf heeft bedacht" - Willem Wilmink- In een twitterconversatie met een Rothko-fan vertrouwde zij me toe dat het werk van Rothko op haar de uitwerking heeft " dat je op wilt gaan in het beeld, niet weg wilt, en het tegelijk teveel is, te overweldigend". Hoe mooi is het als dat over je werk, over jou gezegd wordt? Ook Rutger Kopland verlangde daar blijkbaar naar: "ik heb altijd gewild dat ik dat was, een lege plek voor iemand, om te blijven" - Rutger Kopland - Zoals ik in mijn vorige blog al schreef was ik zelf erg onder de indruk van een werk op papier, waar zwart en blauw onder een lichtgevende band geplaatst zijn. Het lijkt wel alsof Ingmar Heytze dit gedicht schreef terwijl hij het werk zag: “.. doorzichtig blauw of peilloos zwart; een mooi, groot ademhalen onder de maan.” - Ingmar Heytze - In mijn ogen hebben woorden een ongelofelijke kracht. Fragmenten uit poëzie kunnen troostrijk zijn, als ze passen bij het moment of bij je gevoel. Daarvoor is de context van het gedicht niet altijd nodig. Net als poëzie is het werk van Rothko troostrijk en lijkt het soms te zeggen: "Laat mijn verdriet altijd groter wezen dan het jouwe zodat het eromheen kan liggen als armen" - Herman de Coninck -
1 Comment
Gisteren werd in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling 'Mark Rothko' geopend. De eerste tentoonstelling van het werk van Rothko in Nederland sind 40 jaar. Naast 'Marlene Dumas. The image as burden' in het Stedelijk, de blockbuster van het jaar. De verwachtingen zijn hooggespannen, en de tentoonstelling is zeker een aanrader, maar als je gaat zijn er er paar dingen die je níet moet doen: Tot vanmiddag had ik er nog niet van gehoord, maar nu ben ik verslaafd aan het Boektitelgedicht. Een boektitelgedicht is een stapel boeken uit je eigen boekenkast, waarvan de titels een gedicht vormen. Zo ver als in deze video ben ik nog niet gekomen, maar ik heb er toch al een aantal gemaakt. Doen jullie mee? Beloofd is beloofd.... In mijn blog over The Artist's Way van Julia Cameron schreef ik over de workshop 'Schrijven voor kinderen' die ik ging volgen bij Bas Maliepaard en Anke Kranendonk en ik beloofde ervan verslag te doen. Ik kwam opvallend veel thema's uit The Artist's Way tegen tijdens deze leerzame dag.
|
Archives
Oktober 2023
Thema's
Alles
|